Ciekawostki ze świata
W brazylijskich restauracjach jedzenie kupuje się na kilogramy.
Wielu Brazylijczyków nie wyobraża sobie posiłku bez mięsa. Brazylia ma sporą nadwyżkę w jego produkcji.
Mieszkańcy Brazylii słyną z zamiłowania do potraw grillowanych.
Grilluje się tutaj wszystko od mięsa, przez ryby, po warzywa i owoce.
Według Brazylijczyków na ruszt nadaje się dosłownie wszystko.
Ulubionym napojem Brazylijczyków jest piwo, a bezkonkurencyjnym drinkiem narodowym Caipirinha – wódka z trzciny
cukrowej z limonką, cukrem i drobnymi kawałkami lodu.
Kuchnia hiszpańska uznawana jest za jedną z najzdrowszych kuchni świata.
Hiszpańskie sery są niskokaloryczne, co sprawia, że nawet spożywanie ich w dużych ilościach nie przyczynia się do przybierania
na wadze.
Hiszpańskie mięso i sery uznawane są za jedne z najlepszych na świecie.
Dla Japończyka standardowym smakiem słodyczy są słodka fasola i słodki ziemniak. Można znaleźć na przykład lody o tych
smakach albo waflowego typu ciastka Taiykai w kształcie ryby z nadzieniem ze słodkiej fasoli.
Japończycy przykładają dużą wagę do estetyki serwowanych posiłków. Liczy się nie tylko smak i zapach, ale i wygląd.
Mieszkańcy Kraju Kwitnącej wiśni przedkładają świeżość i nieskomplikowanie potraw nad wyrafinowane przepisy i receptury.
Także praktyczna strona posiłku jest dla nich bardzo ważna. Potrawy krojone są na kawałki odpowiedniej wielkości i
przygotowywane tak, by wygodnie było jeść je pałeczkami, albo palcami.
W Japonii polewanie alkoholu leży wyłącznie w gestii gospodarza, ale już posiłki każdy nakłada sobie we własnym zakresie.
Wolno, a nawet należy siorbać, kiedy je się zupę albo potrawy z makaronem, np. rāmen. Siorbanie jest wtedy nie tylko dowodem
na to, że jedzenie nam smakuje, ale także pozwala nieco ostudzić gorącą potrawę.
Makaron „instant”, zwany w Polsce „zupką chińską”, w rzeczywistości został wymyślony przez Japończyka, Momofuku Andō. I od
tej pory nie tylko sushi podbija świat...
W Indiach główny posiłek spożywa się w godzinach wieczornych, a potrawy podaje się na okrągłych tacach o dużych rozmiarach.
W południowej części Indii tace zastępuje się vazhaillai, czyli liśćmi bananowca.
Kuchnia indyjska nie przewiduje ścisłych kolejności podawania posiłków. Wszystkie stawia się na stole jednocześnie, a jedzący
sami wybierają, po które potrawy i w jakiej kolejności sięgną.
Hindusi cenią sobie szczególnie dania, które wypieka się w glinianym piecu zwanym tandoor. Ogół potraw, które można w nim
przygotować, nazywa się tandoori.
Meksykanie są uznani za jeden z najbardziej otyłych narodów świata, podobno przegonili już nawet samych Amerykanów. Z
czego się to bierze? Oczywiście wszystko to wina tacosów! Tacosy je się na śniadanie, obiad i kolację, możecie je spotkać
wszędzie, na każdej ulicy wiekszych miast Brazylii.
Jednym ze specjałów meksykańskiej kuchni jest pewien gatunek grzyba, atakujący rosnącą na polu kukurydzę. Późnym latem i
wczesną jesienią, rolnicy udają się na poszukiwania szarych grzybów z gatunku Ustilago maydis, przypominających kamienie. Ich
zarodniki, rozmnażają się najczęściej w nadgniłych kolbach, do których dostało się zbyt dużo wilgoci. Tę pozyskiwaną ręcznie
delicję, nazywaną huitlacoche lub cuitlacoche, traktuje się z ogromnym poważaniem, a jej smak określa się jako grzybowy,
ziemisty, z nutą kukurydzy.
W Tajlandii jedzenie można kupić na każdym kroku. Charakterystyczne dla tajskiej ulicy są budki z jedzeniem na kółkach.
Czasami budki są po prostu pchane przez właściciela na pożądane miejsce, a czasami taki interes jest przyczepiony do
motocykla
Picie bezpośrednio z butelki jest uważane za niegrzeczne. Do każdego napoju zakupionego na ulicy lub sklepie dostaniesz
słomkę. Skorzystaj, bo może ci się to przydać.
Schłodzony kokos jest świetnym izotonikiem. A jak już w temacie – Red Bull pochodzi z Tajlandii właśnie
Gdy podajemy lub odbieramy talerz z jedzeniem, należy pamiętać, że robi się to prawą ręką. Lewa uważana jest za nieczystą
(Tajowie nie używają papieru toaletowego, tylko się podmywają – właśnie lewą ręką). Nie należy też sięgać ponad czyjąś głową –
to nieuprzejme. Głowa jest bardzo szczególną częścią ciała dla nich
Najsłynniejsza włoska potrawa – pizza,została wymyślona na cześć królowej Margherity i dlatego też najbardziej klasyczną
odmianą pizzy jest właśnie margherita (z pomidorami, mozzarellą i bazylią).
Najoryginalniejszy włoski ser to casu mazu,
przygotowywany z owczego mleka i larw much.
W kuchni włoskiej pieczywo podawane jest niemal do każdego posiłku. Stanowi nie tylko dodatek, ale też… sposób na to, by
wytrzeć do czysta talerz.
We Francji do posiłków podaje się wodę nalewaną prosto z kranu – jest czysta i zdatna do picia. Co więcej – Francuzi piją ją w
zawrotnych ilościach i o wiele częściej niż mineralną wodę butelkowaną. Podaje się ją także w restauracjach. Wystarczy zapytać
o carafe d’eau, by za darmo otrzymać dzbanek z wodą z kranu.Każdy, kto chce się napić, może, nawet bez zamawiania posiłku,
poprosić kelnera o karafkę wody.
We Francji spożywanie serów jest na tyle popularne, że w wielu miastach znaleźć można sklepy, w których sprzedawany jest tylko
ten jeden artykuł spożywczy. Ich obecność świadczy o prestiżowości okolicy.
Sery są bardzo popularne we Francji – produkuje się je w wielu rodzajach i kształtach. Często mówi się, że francuskich serów jest
tyle, ile dni w roku, jednak w rzeczywistości wyróżnia się około 500 rodzajów. Najpopularniejsze są zdecydowanie camembert,
roquefort i brie. Ważne miejsce na sklepowych półkach zajmują
oczywiście sery kozie – zarówno świeże, jak i pleśniowe.
Kuchnia tego kraju najczęściej kojarzy się ze ślimakami. Co ciekawe, najczęściej są to importowane z Polski winniczki. Zwykle
podaje się je w muszlach z masłem czosnkowym i pietruszką.
Jak wskazują badania, Brytyjczycy konsumują w przeciągu roku 450 tys.ton bekonu, 5, tys. ton kiełbasek i miliony jajek!
*Yorkshire Pudding(pieczone w formie czarek, ciasto z mąki, wody, mleka i jajek) ma nawet własne święto, które obchodzone jest
zawsze w pierwszą niedzielę lutego.
*Anglia zasłynęła również jako królestwo ciasta marchewkowego oblanego jogurtową lub lukrową polewą. Przez niektórych
uważana jest za miejsce narodzin muffinów, które są popularnym dodatkiem do śniadań i deserów – mogą występować w formie
słodkiej i wytrawnej.
*Anglicy uwielbiają „pożyczać” dania z innych kuchni narodowych i przerabiać je na swoje. Przykładami są spaghetti z kulkami
mięsnymi w sosie pomidorowym (dziwne bolognese), indyjska zupa ”malagatoni” z warzywami, kurczakiem i dużą ilością curry i
pasty tikka, kurczak Tikka i Biryani czyli dwa pikantne indyjskie dania typu balti, przyrządzone z kurczaka, wszelkiego typu curry
(zielone, wołowe, warzywne) a także meksykańskie chilli con carne bardzo ostro przyprawione.