Kuchnia angielska
Kuchnia angielska powszechnie nie kojarzy się raczej z niczym wyrafinowanym.
Przeciętny człowiek potrafi wymienić co najmniej kilka dań kuchni włoskiej czy
hiszpańskiej, ale brytyjskiej? Jedyne, co od razu przychodzi do głowy, to Fish&Chips i
ewentualnie fasolka. Warto jednak wiedzieć, że w UK także gotuje się smacznie i
wcale nie tak mdło, jak głosi stereotyp. Brytyjska kuchnia ma do zaoferowania wiele
świetnych produktów, które spokojnie znalazłyby dla siebie miejsce w innych krajach.
Oto kilka przykładów:
Cullen Skink – kolejna typowo szkocka potrawa, której bazą jest łupacz. Rybę
podaje się z ziemniakami i cebulą, mlekiem oraz masłem. Jest to potrawa o
francuskich korzeniach, ale od wielu lat szalenie popularna w Szkocji, co jest pamiątką
po sojuszu szkocko-francuskim, który spowodował, że Szkoci stali się obywatelami
Francji, a Francuzi obywatelami Szkocji.
Cawl – to narodowe danie Walijczyków. Walia słynie z produkcji wysokiej jakości
jagnięciny i jest to najpopularniejsze mięso w tym kraju. Jagnięcina gotowana z porem i
marchwią jest podstawą cawl, czyli gęstego, rozgrzewającego gulaszu.
W Polsce mówi się na to danie jednogarnkowe lub po prostu
Kociołek Lancashire – w Polsce mówi się na to danie jednogarnkowe lub po prostu
Eintopf. Kociołek bazuje na jagnięcinie, która kiedyś była zastępowana karkami
baranimi. Do mięsa dodaje się cebulę, marchew, rzepę i ziemniaki, a następnie
wszystko razem długo gotuje. Jest to jedno z najpopularniejszych dań w Anglii.
Black pudding – jeden z największych rarytasów w całej Anglii, którego mieszkańcy
Europy kontynentalnej w ogóle nie znają. Black pudding serwuje się na śniadanie.
Jego bazą jest bardzo tłuste i krwiste mięso, które umieszcza się w kiszce, następnie
gotuje i zapieka (coś jak nasza kaszanka). Nie brzmi to zachęcająco, ale w UK produkt
ten uchodzi za wyjątkowy rarytas.
Najsmaczniejsze są jednak angielskie desery.
Apple pie - podawany na ciepło placekjabłkowy z lodami waniliowymi albo ciepłym
sosem budyniowym (custard).
Crumble czyli owoce leśne pod kruszonką. Triffle, czyli cisto biszkoptowe przekładane
galaretką, serem albo owocami i sosem custard.
Pyszne są tez puddingi na słodko -ciasto czekoladowe czy toffi z miękkim środkiem,
podawane z gorącymi sosami.