Kuchnia Świata

 

 

Kuchnia angielska 

 

 

Kuchnia angielska powszechnie nie kojarzy się raczej z niczym wyrafinowanym.

Przeciętny człowiek potrafi wymienić co najmniej kilka dań kuchni włoskiej czy

hiszpańskiej, ale brytyjskiej? Jedyne, co od razu przychodzi do głowy, to Fish&Chips i

ewentualnie fasolka. Warto jednak wiedzieć, że w UK także gotuje się smacznie i

wcale nie tak mdło, jak głosi stereotyp. Brytyjska kuchnia ma do zaoferowania wiele

świetnych produktów, które spokojnie znalazłyby dla siebie miejsce w innych krajach.

 

Oto kilka przykładów:

 

Cullen Skink – kolejna typowo szkocka potrawa, której bazą jest łupacz. Rybę

podaje się z ziemniakami i cebulą, mlekiem oraz masłem. Jest to potrawa o

francuskich korzeniach, ale od wielu lat szalenie popularna w Szkocji, co jest pamiątką

po sojuszu szkocko-francuskim, który spowodował, że Szkoci stali się obywatelami

Francji, a Francuzi obywatelami Szkocji.

 

Cawl – to narodowe danie Walijczyków. Walia słynie z produkcji wysokiej jakości

jagnięciny i jest to najpopularniejsze mięso w tym kraju. Jagnięcina gotowana z porem i

marchwią jest podstawą cawl, czyli gęstego, rozgrzewającego gulaszu.

W Polsce mówi się na to danie jednogarnkowe lub po prostu

 

Kociołek Lancashire – w Polsce mówi się na to danie jednogarnkowe lub po prostu

Eintopf. Kociołek bazuje na jagnięcinie, która kiedyś była zastępowana karkami

baranimi. Do mięsa dodaje się cebulę, marchew, rzepę i ziemniaki, a następnie

wszystko razem długo gotuje. Jest to jedno z najpopularniejszych dań w Anglii.

 

Black pudding – jeden z największych rarytasów w całej Anglii, którego mieszkańcy

Europy kontynentalnej w ogóle nie znają. Black pudding serwuje się na śniadanie.

Jego bazą jest bardzo tłuste i krwiste mięso, które umieszcza się w kiszce, następnie

gotuje i zapieka (coś jak nasza kaszanka). Nie brzmi to zachęcająco, ale w UK produkt

ten uchodzi za wyjątkowy rarytas.

 

Najsmaczniejsze są jednak angielskie desery.

Apple pie - podawany na ciepło placekjabłkowy z lodami waniliowymi albo ciepłym

sosem budyniowym (custard).

Crumble czyli owoce leśne pod kruszonką. Triffle, czyli cisto biszkoptowe przekładane

galaretką, serem albo owocami i sosem custard.

Pyszne są tez puddingi na słodko -ciasto czekoladowe czy toffi z miękkim środkiem,

podawane z gorącymi sosami.

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl