Kuchnia Świata

 

 

 

 Kuchnia meksykańska 

 

 

 

Kuchnia meksykańska to sztuka kulinarna Meksyku i okolic, łącząca tradycje

tubylczych Indian i wpływów konkwistadorów. Opiera się głównie na kukurydzy i

roślinach strączkowych (około 20 różnych gatunków fasoli) i różnych odmianach

papryki chili.

 

Oto kilka przykładów charakterystycznych dań:

 

Burrito lub taco de harina – potrawa pochodząca z Meksyku i kuchni Tex-Mex.

Składa się z pszennej tortilli (w odróżnieniu od tortilli do tacos robionych z mąki

kukurydzianej), która jest zawinięta wokół farszu. Tortilla zwykle jest lekko

zgrillowana lub podgrzana na parze w celu jej zmiękczenia i uelastycznienia. W

Meksyku jedynym wypełnieniem jest zazwyczaj fasola, meksykański ryż lub mięso i

tortilla jest mniejsza.

 

Taco – jedno z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej.

Składa się ono przeważnie z tortilli wykonanej z mąki kukurydzianej lub pszennej (w

odróżnieniu od burrito, do którego tortilla zrobiona jest wyłącznie z mąki pszennej),

mięsa wołowego, cebuli, czosnku, przypraw (bazylia, oregano, kolendra, pieprz, sól,

chilli), i pomidorów. Znajdują się w nim również, charakterystyczne dla kuchni

meksykańskiej warzywa: czerwona fasola lub kukurydza. Tacos w restauracjach

najczęściej podaje się w formie przystawek. W smaku i przyrządzeniu jest bardzo

podobne do burrito.

 

Chimichanga – potrawa meksykańska. Rodzaj burrito smażonego na oleju lub maśle,

popularnego na północy Meksyku, szczególnie w stanach Sonora i Sinaloa. Pszenną

tortillę o różnych rozmiarach pokrywa się farszem mięsnym i składa tworząc

prostokątną torebkę. Często zdarzają się również inne dodatki, jak fasola, ryż, ser.

Danie podawane jest z pikantnymi sosami lub guacamole

 

Chile relleno – tradycyjne danie w kuchni meksykańskiej na bazie chili. Podawane

zazwyczaj z sosem salsa, stanowi dodatek do dania głównego.

 

Tortilla – w kuchni meksykańskiej, rodzaj płaskiego, okrągłego placka o średnicy od 6

do 30 cm, z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowanego jako pieczywo i

baza do innych potraw. Tortilla stanowi bazę bardziej skomplikowanych potraw, jak np.

tacos, i innych. Z kawałków kukurydzianych tortilli przyrządzane są czipsy tortilla

(totopos), a z nich przekąska o nazwie nachos.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl