Kuchnia meksykańska
Kuchnia meksykańska to sztuka kulinarna Meksyku i okolic, łącząca tradycje
tubylczych Indian i wpływów konkwistadorów. Opiera się głównie na kukurydzy i
roślinach strączkowych (około 20 różnych gatunków fasoli) i różnych odmianach
papryki chili.
Oto kilka przykładów charakterystycznych dań:
Burrito lub taco de harina – potrawa pochodząca z Meksyku i kuchni Tex-Mex.
Składa się z pszennej tortilli (w odróżnieniu od tortilli do tacos robionych z mąki
kukurydzianej), która jest zawinięta wokół farszu. Tortilla zwykle jest lekko
zgrillowana lub podgrzana na parze w celu jej zmiękczenia i uelastycznienia. W
Meksyku jedynym wypełnieniem jest zazwyczaj fasola, meksykański ryż lub mięso i
tortilla jest mniejsza.
Taco – jedno z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej.
Składa się ono przeważnie z tortilli wykonanej z mąki kukurydzianej lub pszennej (w
odróżnieniu od burrito, do którego tortilla zrobiona jest wyłącznie z mąki pszennej),
mięsa wołowego, cebuli, czosnku, przypraw (bazylia, oregano, kolendra, pieprz, sól,
chilli), i pomidorów. Znajdują się w nim również, charakterystyczne dla kuchni
meksykańskiej warzywa: czerwona fasola lub kukurydza. Tacos w restauracjach
najczęściej podaje się w formie przystawek. W smaku i przyrządzeniu jest bardzo
podobne do burrito.
Chimichanga – potrawa meksykańska. Rodzaj burrito smażonego na oleju lub maśle,
popularnego na północy Meksyku, szczególnie w stanach Sonora i Sinaloa. Pszenną
tortillę o różnych rozmiarach pokrywa się farszem mięsnym i składa tworząc
prostokątną torebkę. Często zdarzają się również inne dodatki, jak fasola, ryż, ser.
Danie podawane jest z pikantnymi sosami lub guacamole
Chile relleno – tradycyjne danie w kuchni meksykańskiej na bazie chili. Podawane
zazwyczaj z sosem salsa, stanowi dodatek do dania głównego.
Tortilla – w kuchni meksykańskiej, rodzaj płaskiego, okrągłego placka o średnicy od 6
do 30 cm, z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowanego jako pieczywo i
baza do innych potraw. Tortilla stanowi bazę bardziej skomplikowanych potraw, jak np.
tacos, i innych. Z kawałków kukurydzianych tortilli przyrządzane są czipsy tortilla
(totopos), a z nich przekąska o nazwie nachos.