Kuchnia Świata

 

 

Kuchnia francuzka

 

Kuchnia francuzka - to nie tylko żabie udka, ślimaki i mule. Rzeczywiście skorupiaki i owoce morza są bardzo istotnym elementem kuchni francuskiej, ale nie jedynym. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że nie jest to kuchnia jednolita. Jest ona delikatna, lekka i fantazyjna zarazem. Z czego słynie kuchnia francuska? Oto kilka charakterystycznych dań:

Charakterystyczne potrawy kuchni francuskiej to:

Zupa cebulowa z grzankami - to najbardziej tradycyjna francuska zupa, dostępna w niemalże każdej restauracji we Francji. Gotowana jest na bulionie wołowym bądź wieprzowym i białym winie, a charakterystyczną słodycz zawdzięcza skarmelizowanej cebuli. Jest gęsta i sycąca, lekko słodka i przede wszystkim zaskakująco smaczna!

Makaroniki -to niewielkich rozmiarów dwuwarstwowe ciasteczka przypominające bezę, wypiekane z ubitych białek, cukru i mielonych migdałów, przełożone kremem. Dzisiejsze makaroniki są niezwykle kolorowe, chrupiące, i delikatne, a przede wszystkim – słodkie.

Creme Brulee - zaliczany jest do najbardziej popularnych francuskich deserów. Jest dość prosty w przygotowaniu, lecz wykwintny w smaku. Podstawą cremu brulee stanowi śmietanka, żółtka i cukier. Charakteru dodają mu różnorodne dodatki – najczęściej jest to laska wanilii, choć niekiedy także czekolada lub owoce. To idealna propozycja nie tylko dla łakomczuchów!

Ślimaki i małże (mule) - Polacy podchodzą do ślimaków z niechęcią, natomiast we Francji traktowane są one jako luksusowa przystawka. Co ciekawe, we Francji popularne są importowane z Polski ślimaki winniczki. Typowe ślimaki serwowane są z masłem czosnkowym i drobno posiekaną pietruszką. Pojawiają się one na francuskich stołach także w formie farszu, smażone lub grillowane. Pomimo że faktycznie ślimaki nie wyglądają bardzo apetycznie, wśród turystów przeważa opinia, że są dosyć smaczne. Co do małżyto kolejne popularne danie kuchni francuskiej. Tradycyjne małże gotuje się w białym winie z drobno posiekaną cebulką i pieprzem. Kupione, surowe małże powinny mieć zamkniętą skorupkę. Z kolei po obróbce termicznej powinny się otworzyć.

Ratatouille (potrawa z duszonych warzyw) - to klasyczna potrawa francuska wywodząca się z Nicei. Podstawą są tutaj są najpierw podsmażane, a potem duszone warzywa: papryka, cukinia, bakłażan, pomidory i cebula. Całość doprawiana jest aromatycznymi ziołami, a czasem winem. może być serwowane zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięsnych potraw lub farsz naleśników. Czasami występuje też w roli zimnej przystawki.Z pewnością ratatouille zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za daniami wegetariańskimi.

Żabie udka - Francuzi często określani są mianem „żabojadów”jednak żabie udka nie królują tak często na tamtejszych stołach. Przysmak ten jest drogi i zazwyczaj gości w menu luksusowych restauracji. Tradycyjne żabie udka podaje się, z czosnkiem, masłem i pietruszką. Udka łączy się również z białym lub czerwonym winem. Żabie udka to delikatne mięso, które w smaku przypomina kurczaka. Warto nadmienić, że żabie udka zwyczajowo jada się rękoma.

Crepes - to nic innego jak rodzaj bardzo cienkiego naleśnika, podawanego na słodko z różnorodnym nadzieniem: z konfiturą, owocami, nutellą lub bitą śmietaną. Słowo „crepe” po francusku oznacza zrolowany i, jak nietrudno się domyślić, francuskie naleśniki są serwowane właśnie w ten sposób. Są one do tego stopnia uwielbiane, że obchodzą nawet swoje święto. 40 dni po Bożym Narodzeniu we Francji podczas Chandeleur przygotowuje się i spożywa tradycyjne naleśniki. Czym francuskie naleśniki różnią się od polskich? Typowe crepes są niezwykle cienkie i posiadają kruche brzegi w kształcie koronki. Smak jest bardzo zbliżony do polskich, choć niektórzy twierdzą, że francuska wersja jest nieco smaczniejsza. 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2025 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl