Kuchnia tajska
Bogactwo smaków, pikantne przyprawy, słodkie nuty i jedyne w swoim rodzaju receptury – to właśnie cechuje tajską kuchnię.. Kuchnia Tajów zachwyca oryginalnością i lekkością. Jest urozmaicona i kolorowa, a każde danie przygotowuje się tak, by balansować pomiędzy pięcioma podstawowymi smakami.
Do najpopularniejszych potraw kuchni tajskiej należą:
Tom yam, czyli ostro-kwaśna zupa z krewetek z mlekiem kokosowym i grzybami tam yam. Zupa jest jednocześnie delikatna i pikantna, ma „krewetkowy” kolor oraz gęstą konsystencję.
Mu pat prio wan – wieprzowina słodko-kwaśna. Ta potrawa na pewno przypadnie go gustu fanom dobrze przygotowanego mięsa i nietypowych przypraw.
Bami – pyszny makaron z warzywami, krewetkami i mięsem. Smaku potrawie nadaje ostry czosnek, cebula, por i papryka. Bami przygotowuje się w woku, dbając o to, by mięso dobrze się zrumieniło i zmiękło. Tajscy kucharze dodają do makaronu i warzyw jajecznicę, którą kroją w paski. To danie to doskonały pomysł na obiad albo wczesną kolację. Jest sycące, kolorowe i bogate w wartościowe składniki.
Kaeng hang lay – Curry Kaeng Lang Lay to danie powstałe z połączenia kulinarnej kultury Tajów i Birmańczyków. Przyrządza się je na specjalne okazje, łącząc wieprzowinę z pastą z orzeszków ziemnych, curry, imbirem i ostrym chilli. Całość doprawiona jest wonną trawą cytrynową, szczyptą kurkumy i szalotkami. Mięso przygotowuje się w woku, a pastę w malakserze.
Mango sticky rice czyli urzekający swoją prostotą tajski deser. Prostotą, bo to gotowany na mleczku kokosowym ryż (najczęściej jaśminowy) z dodatkiem świeżego mango. Przepyszny!
Khao laam to bardzo smaczny i ciekawy tajski deser przygotowywany z lepkiego ryżu (białego lub czarnego), cukru, mleczka kokosowego i słodkiej czerwonej fasoli. Wymieszane składniki zamyka się w bambusowej rurce i wypala przed wiele godzin na węglu drzewnym, dzięki czemu nabiera wyjątkowego aromatu.