Kuchnia Świata

 

 

Kuchnia hiszpańska

 

 

Hiszpańska kuchnia jest słynna na całym świecie, a niektóre z jej typowych dań są tak popularne, że musisz ich spróbować podczas pobytu w Hiszpanii tych szczególnie :

Gazpacho - to tradycyjna zupa podawana na zimno, którą można spróbować w różnych regionach Hiszpanii, takich jak Estremadura, Andaluzja czy Kastylia-La Mancha. Najbardziej znana jest jej wersja andaluzyjska, przygotowywana między innymi z pomidorów, papryki i czosnku (wszystko drobno posiekane). Oprócz tego, że jest zdrowa (jest to przykład diety śródziemnomorskiej), jest też przepyszna.

Paella - Istnieje wieje jej wersji, mimo iż wiele osób uważa, że autentyczna paella walencka przygotowywana jest z walenckiego ryżu, kurczaka, królika, ślimaków, garrafó (białej fasoli), tabello (fasoli o miękkich nasionach), ferradura (zielonej fasoli), czosnku, pomidorów, słodkiej papryki, oliwy, soli i szafranu. Rada: nic lepszego niż skosztowanie jej od razu po przygotowaniu w jednym z ogródków na brzegu Morza Śródziemnego. W podstawowym wydaniu tego dania najważniejszymi składnikami są kurczak i królik. Jest też wersja z owocami morza. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia,  w którym jest przygotowywana. Podawana jest jako danie główne. Często je się ją na wolnym powietrzu.

Churros - Typowe jest jedzenie ich na śniadanie lub na podwieczorek i oczywiście w towarzystwie czekolady na gorąco lub posypane cukrem pudrem. Możesz też zauważyć stanowiska na ulicy, w których sprzedawane są od razu po zrobieniu. Dowiedz się, jak przygotować to słynne hiszpańskie śniadanie.

Kalmary-  są tylko potwierdzeniem tego, że wszystko smażone w głębokim tłuszczu smakuje wybornie. Są typowym daniem w Hiszpanii, w szczególności w miejscowościach nadmorskich. Podawane jako przekąski lub komponowane z daniem głównym. W każdej wersji są pyszne. 

Często kalmary traktowane są jako tapas i dostaniemy porcję do piwa lub wina. Najlepiej smakują skropione sokiem z cytryny.

Tortilla Española - trudno znaleźć podobną potrawę w kuchniach innych krajów. Tortilla española to królowa hiszpańskich przystawek, tapas i przekąsek. Idealna, aby "rzucić coś na ząb", albo przygotowywana jako danie główne. To odmiana omletu przyrządzanego z jajek z dodatkiem ziemniaków i innych składników. Smażona jest na oliwie. Istnieją liczne odmiany tortilla española. Są wersje z cebulą lub ze szpinakiem, z fasolą bądź z grzybami. 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl