Kuchnia Świata

 

 

Kuchnia japońska

 

 

 

Kuchnia japonska podbija serca smakoszy z całego świata. Przysmaki z Kraju Kwitnącej Wiśni znalazły swoich zwolenników również w Europie i Polsce. Dieta japonska jest niezwykle zróżnicowana i bogata, jednak największą popularnością cieszą się wybrane potrawy i dania.

 

Sushi -  to potrawa znana na całym świecie. Danie to bez wątpienia znaleźć można pośród najpopularniejszych japońskich dań. Charakterystyczne, niewielkie owalne porcje ryżu zawinięte w liście wodorostów lub spożywane samodzielnie, faszerowane dodatkami, takimi jak surowe ryby, warzywa czy owoce morza podaje się z dodatkami w postaci marynowanego imbiru, sosu sojowego oraz japońskiego chrzanu wasabi. Sushi najczęściej spożywa się popijając zieloną herbatę. Porcje można jeść przy pomocy pałeczek lub palcami.

Dango - Kolejną charakterystyczną potrawą znaną z Kraju Kwitnącej Wiśni jest dango, a więc niewielkich rozmiarów kluski wytwarzane z mąki ryżowej (jap. mochiko). Podobnie jak w przypadku sushi, dango często spożywa się w towarzystwie zielonej herbaty. Dango podaje się nabite na specjalne szpadki, zazwyczaj po trzy lub cztery. Wielość rodzajów dango sprawia, że potrawę można jeść przez cały rok, urozmaicając smak potrawy. Najpopularniejsze rodzaje dango to między innymi: chichi-dango (spożywane w formie deseru), botchan-dango (barwione kluseczki podawane w trzech kolorach), goma-dango (wzbogacone ziarnami sezamu), hanami-dango (spożywane jedynie w trakcie święta Hanami), kushi-dango (podawane na patyku), anko-dango (podawane ze słodką pastą azuki).

 

Daifuku to popularna potrawa, przygotowywana z ciasta ryżowego (mochi),

faszerowana słodkim wsadem. Daifuku występuje w wielu wariacjach i kolorach –

białym, zielonym lub jasnoróżowym. Nazwa „daifuku” oznacza w wolnym tłumaczeniu

„wielkie szczęście” lub „źródło powodzenia”. Japończycy obdarowują się często tą

popularną potrawą przy okazji specjalnych uroczystości. Daifuku wypełnia się anko –

słodką pastą z czerwonej fasoli urozmaicaną następnie miodem lub cukrem.

 

Onigiri  Bazę tego dania również, tak jak w przypadku sushi, stanowi ryż – nie bez

powodu onigiri nazywa się bowiem „ryżową kanapką”. Ryż używany do sporządzania

onigiri jest okrągły (ten sam, którego do przygotowania sushi). Onigiri ma trójkątny

kształt i często bywa zawinięte od spodu w nori – rodzaj jadalnych wodorostów. Onigiri

faszeruje się rybami, owocami morza, ikrą lub umeboshi (morela japońska). Bardzo

często onigiri dekoruje się w zabawny sposób, np. upodabniając je do zwierząt

lub postaci znanych z bajek. Początkowo był to zwyczaj stosowany przez rodziców,

którzy próbowali w ten sposób zachęcić dzieci do jedzenia. Obecnie dekorowane

onigiri to przysmak także dorosłych.

 

Kakigōri to dosyć charakterystyczny japoński lodowy deser. W języku polskim

nazywany jest czasami terminem„sorbet”, chociaż to nie jest najbardziej trafne

określenie. Deser ten składa się z kopiastej góry płatków „zeskrobanych” z bryły lodu

(ang. shaved ice), która jest następnie polewana syropem smakowym. Kakigōri często

pojawia się w japońskich filmach, zwłaszcza jeśli akcja toczy się gdzieś na plaży.

(Pojawia się na przykład w filmie Okulary w reżyserii Naoko Ogigami, czy filmie

Dziewczyna z milionem w reżyserii Yuki Tanada.)



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl