Kuchnia brazylijska
Kuchnia brazylijska w obecnym kształcie powstała z wymieszania kuchni rdzennych Indian z kuchnią europejskich kolonizatorów oraz afrykańskich niewolników. Dominuje w niej maniok, ryż, fasola, koniecznie czarna, portugalski suszony dorsz, niemieckie kiełbasy i piwo czy włoskie makarony.
Bogata jest w dania z wieprzowiny, wołowiny oraz oczywiście z racji położenia, owoce morza. Nie można zapominać, że Brazylia to również ogromny wybór owoców: mango, banany, ananas, limonka.
Feijoada
Jest to potrawa narodowa. Jest to gulasz na bazie czarnej fasoli z dodatkiem różnych rodzajów mięsa i podrobów (kiełbasy ozory, wieprzowe uszy itp.). Podawany w kamiennym naczyniu wraz z ryżem i prażoną i zasmażoną mąką z manioku, prostą sałatką z kapusty i plasterkami pomarańczy. Danie jest aromatycznie doprawione goździkami i liśćmi laurowymi.
Moqueca
Jest to potrawa, której głównym składnikiem są owoce morza, ryby, małże, krewetki w sosie na bazie pomidorów z mlekiem kokosowym, cebuli, papryki i oleju palmowego. Podawana podobnie jak Feijoada w kamiennym naczyniu, wraz z ryżem i oczywiście prażoną i zasmażoną mąką z manioku i prostą sałatką ze świeżych warzyw. Danie jest wyśmienite, delikatne owoce morza w sos pomidorowym, jedynie może być tłuste, ale to wynika z użycia oleju palmowego popularnego i szeroko stosowanego w stanie Bahia skąd pochodzi potrawa.
Açai
Bardzo popularną brazylijską „przekąską” jest mrożony jogurt z jagód palmy brazylijskiej açai.Nie dość, że pyszny i orzeźwiający to na dodatek bardzo zdrowy. Posiada bardzo dużą zawartość antyoksydantów, a dodatkowo sporą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, pierwiastków śladowych i fitosteroli, które pozytywnie wpływają na organizm.
Beijinhos de coco - (kulki z żółtek, skondensowanego mleka oraz wiórków kokosowych),
Cajuzinho -(kuleczki z czekolady i orzeszków ziemnych).