Kuchnia Świata

 

Kuchnia indyjska

 

Kilka charakterystycznych dań:

Bandgobhi alu sabzi- czyli smażona kapusta z ziemniakami - Kapusta z ziemniakami to doskonałe połączenie. Dla nas dość nietypowe połączenie z cynamonem i goździkami,może

Dal, czyli zupa z soczewicy - Dal spożywa się w postaci curry lub mieli na mąkę i w tej postaci stanowi składnik dodawany do różnych potraw. Jako że zawiera wiele białka, często zwłaszcza na północy Indii używany jest jako samodzielne danie, w postaci zestawu: dal-bhat-tarkari (dal-ryż-warzywa). Na południu jest podstawowym składnikiem sambaru, idli i innych potraw.

Dosa - pochodzące z południowych Indii cienkie jak papier naleśniki wyrabiane z soczewicy i mąki ryżowej, smażone na płaskiej blaszce z dodatkiem ghi.

Gulab jamun - Placki dosa podawane są w wielu różnych odmianach z wieloma dodatkami. Nadziane warzywami przyprawionymi curry zmieniają się w masala dosa – mocno pikantną przekąskę. Mogą być podawane również z różnymi czatnejami, na przykład czatnejem kokosowym.

Phal ka pakora, czyli owoce smażone w cieście - smażone owoce w cieście, danie pochodzące z północnych Indii. W Indiach ciasto przygotowuje się z mąki z ciecierzycy (grochu włoskiego), można je jednak przygotować z mąki pszennej. Smażone na głębokim oleju przyjmują różnorodne formy. Mogą być podawane z czatnejami, na przykład z czatnejem z mango. Pakora przygotowywana jest przede wszystkim na indyjskie przyjęcia takie jak np. z okazji ślubu.

Samosa – trójkątne pierogi -potrawa kuchni indyjskiej; przekąska w postaci trójkątnego pierożka, smażonego na głębokim oleju. Jako nadzienie służą najczęściej ostro przyprawione warzywa, mięso kurczaka lub ser panir.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl